Skulder efter covidpandemin – nu ska de betalas och så går det till!
Under pandemin gavs företag möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar genom att ansöka om anstånd hos Skatteverket. Detta anstånd har för många företag inneburit att de kunnat skjuta upp betalningar för avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och moms för att hantera den akuta ekonomiska krisen som uppstod. Men nu när 12 september är runt hörnet är det dags att börja betala dessa uppskjutna skatter, vilket kan göra att många företagare står inför en utmaning: Hur ska man hantera dessa betalningar utan att äventyra sin likviditet och verksamhet.
I detta inlägg ska vi titta närmare på vad covidpandemin har inneburit för många företag och hur man som företagare ska betala tillbaka skulder som har uppstått under pandemin. Vi kommer att dyka ner i alla nödvändiga detaljer som är viktiga att ha i åtanke för dig som företagare.
Återbetalning av skulder efter covid
Under covidpandemin införde regeringen tillfälliga regler för en del företag. Reglerna gick ut på att underlätta för företag att betala skatt och avgifter genom att ge dess uppskov med betalningen. Idag, en tid efter pandemin, ska dock skulderna återbetalas vilket får många företag att välja en företagskredit.
En företagskredit är en extra buffert som kan hjälpa företag att betala av större utgifter i en långsammare takt och bryta ner stora belopp i mindre bitar, mer om detta längre fram.
Utforska företagets skulder
Många företag står med skulder efter pandemin och det gäller att analysera läget noggrant för att kunna återbetala skulderna på ett så smidigt och smart sätt som möjligt. Innan man som företagare kan börja titta på en återbetalningsstrategi är det viktigt att skapa en genomtänkt översikt över alla aktuella skulder.
Det innebär att varje skuld behöver granskas, inklusive räntesatser och förfallodatum. Denna grundläggande genomgång är avgörande för att erhålla en realistisk bild av företagets ekonomiska framtid och därmed möjliggöra en välgrundad planering för återbetalningen.
Att genomgå alla skulder ger också en aktuell bild av situationen som företaget står i. Alla skulder måste givetvis återbetalas i sinom tid, men vissa kan vara mer kritiska än andra. När alla skulder har granskats kan man budgetera för vilka skulder som ska betalas först.
När prioritering över vilka skulder som ska betalas först görs, är det viktigt att tänka på alla faktorer. Som tidigare nämnt är ränta och förfallodatum viktiga punkter men även belopp och storlek på skulden kan vara avgörande.
Många små skulder kan bli dyra i längden och i ett sådant fall kan det vara aktuellt med refinansiering – det vill säga att slå ihop skulderna till ett samlat lån och därmed få möjlighet att påverka ränta och avbetalning. Ett nytt och/eller större lån ger nämligen möjlighet att kunna påverka lånevillkoren.
Skulder med hög ränta
Det kan vara en stor fördel att prioritera de skulder som har en hög ränta eller en kort förfallotid för att minimera de totala kostnaderna. Men det gäller att vara medveten om företagets ekonomiska situation. För företag som har ett bra kapital kan det vara en kostnadsmässig fördel att betala av lån med hög ränta snabbt, eftersom räntan betalas månadsvis. Samtidigt kan det bli en stor börda för mindre företag med stora utgifter att betala av lån och skulder snabbt.
Att skapa en realistisk och genomförbar återbetalningsplan är avgörande för framgång. Som företagare bör man ta hänsyn till nuvarande ekonomiska styrka, kassaflöde och förväntade framtida intäkter. Genom att sätta tydliga mål och skapa realistiska tidsramar skapas en strukturerad plan som kan anpassas och justeras vid behov eller när det uppstår oväntade situationer.
Så hänger kassaflöde utgifter ihop
För att underlätta en smidig återbetalning måste man som företagare optimera kassaflödet. Det kan betyda att ta till åtgärder som att följa upp obetalda fakturor, förbättra företagets faktureringsprocess för att få in pengar snabbt, men även att granska och effektivisera kreditvillkoren med leverantörer. Samtidigt är det viktigt att man som företagare granskar och minimerar sina utgifter för att identifiera och dra ner på onödiga kostnader.
En noggrann genomgång av företagets kostnadsstruktur kan ge möjligheter till besparingar och därmed stärka företagets möjligheter för återbetalning av skulder.
Samtidigt bör inte allt fokus läggas på att återbetala skulder för företagets framtida växt och tillgångar är lika viktiga för en fortsatt överlevnad på marknaden. Efter corona finns det många möjligheter för företag att expandera och utforska nya områden.
Man kan som företagare överväga att investera i nya affärsområden eller utöka sina befintliga verksamheter för att på så sätt bredda sina intäktskällor. Att säkerställa inkomst från en varierad palett av konsumenter skapar inte bara stabilitet och balans, utan även ekonomisk säkerhet och trygghet inför framtiden.
Skattefrågor för företag
Det är Skatteverket som beslutar om omställningsstöd och som hanterar detta. Det så kallade omställningsstödet var en åtgärd som infördes på uppdrag av regeringen under coronapandemin. Stödet var tänkt att bidra till företags överlevnad under coronakrisen. Dels utbetalades pengar som lån till företag i krissituationer, dels gavs anstånd om betalning av moms och avgifter.
Anstånd är ett begrepp som används av Skatteverket och syftar på uppskjuten betalning av moms eller i vissa fall andra avgifter för företag. Anstånd kan bli aktuellt för företag som inte själva kan råda över en gällande situation, som påverkar företaget ekonomiskt.
För företag som har svårt att betala tillbaka lån och ska påbörja återbetalning av anstånd finns särskilda alternativ. Skatteverket kan ge ytterligare uppskov med betalningar vid förfrågan.
Det går inte att specificera exakta regler för hur och när företag ska återbetala anstånd eller lån eftersom Skatteverket granskar fall till fall och utifrån en utvärdering tar beslut om vad som ska gälla.
Den som vill ha mer information om skatt, anstånd eller uppskov med betalning kan vända sig till Skatteverkets hjälptelefon, Skatteupplysningen. Där kan man få svar på alla frågor som rör skatt för företagare i Sverige.
Hjälp med återbetalning
Att återbetala stora skulder kan utgöra ytterligare en belastning i svåra tider när många företag fortfarande försöker återhämta sig efter de kriser som har varit de senaste åren. För många företagare innebar kriserna tömda konton och låg likviditet samt dåligt kapital. I takt med att dessa poster förbättras i budgeten hos många företag ska återbetalningen till staten påbörjas, vilket medför svårigheter för speciellt små och medelstora företag.
Ett effektivt sätt att lösa skulder och samtidigt inte äventyra likviditeten är att ansöka om företagskredit hos CapitalBox. Med företagskredit får du snabb tillgång till likviditet som kan användas för att täcka skatteinbetalningar och andra oväntade kostnader, vilket säkerställer att ditt företag har de resurser som krävs för att möta kommande ekonomiska åtaganden utan hinder eller stopp i verksamheten
Så går det till
Ansökan görs digitalt på ett tryggt och säkert sätt och är smidig att göra direkt via vår hemisda och tar inte mer än fem minuter. Svar får du oftast redan samma dag. Med lite extra hjälp kan det bli enklare för många företagare att ta sig igenom de skulder som har uppstått under covidpandemin. Ansök om företagskredit här.
En avbetalningsplan betyder att man får mer tid på sig att betala skatt, så kallat anstånd. Anstånd ges av Skatteverket vid omständigheter som man inte själv rår för exempelvis coronapandemin.
Skatteverket väntar som regel inte på sina pengar. Betalningar som förfaller lämnas allt som oftast över till Kronofogden.
Tillfälligt anstånd ska bokföras när ett beslut från Skatteverket har mottagits
Löneutmätning kan i enskilda och särskilda fall stoppas av Kronofogden. Det är upp till Kronofogden att besluta om skälen anses skäliga.